Cornamusam 2024

El Cornamusam és un festival internacional de música d`'arrel tradicional dedicat a la difusió i la promoció de la cornamusa o sac de gemecs així com a la mostra d'altres tipus d'aquests instruments d'arreu del món que se celebra a Olot. Va néixer el 1991 per iniciativa d'El Til·ler, Associació de Cultura Popular de la Garrotxa.

Enguany, del 16 al 19 de maig del 2024, s'ha celebrat la seva 33a edició, i amb la Neus Verdaguer hi hem participat el dissabte dia 18 fent un taller de redacció de contes de la Cabreta, que és la figura de la faràndula de la ciutat que representa aquest festival, al matí, a la Llibreria Isop, amb diversos nens i nenes i les seves famílies, i a la tarda hem explicat les històries resultants al públic general a la sala El Torín.

Fotos del taller de redacció de contes de la Cabreta: 

Contes de la Cabreta escrits pels nens i nenes que van participar al taller:

LA CABRETA ESTABORNIDA

La Cabreta d'aquesta història no és una cabreta qualsevol. És una cabreta molt especial, i sabeu per què? Doncs perquè no viu en un prat, ni en una masia, ni en una granja. La Cabreta d'aquesta història viu en un contenidor. I us deveu preguntar: i com ho fa per entrar i sortir de casa seva? Molt fàcil! Com que és una cabreta, fa un saltiró i ja és a dins, fa un altre saltiró i ja és a fora... Entra i surt sense cap dificultat!

El contenidor de la Cabreta és a sota un bloc de pisos i un dia... Patapam! De sobte li cau una pilota a sobre el cap i la deixa mig estabornida!

Es troba molt malament, i de tant mal com li fa el cap, veu les estrelles. Els veïns li demanen perdó de seguida.

Com que sembla que no es recupera, els veïns decideixen demanar un taxi i la porten al metge. El taxi no és un taxi normal, sinó un taxi de cabretes, que és un taxi més gros perquè hi pugui cabre.

Van a l'hospital veterinari: un lloc on només curen animals. El veterinari li posa àrnica i li fa un bena molt especial amb unes agulles de fer mitja. També li dona xarop amb la cullera.

Quan volen tornar cap a casa, s'adonen que el taxi s'ha espatllat. Per sort, tenen un tornavís i poden arreglar-lo fàcilment. En arribar a casa, ja és fosc, s'ha fet de nit i la Cabreta decideix encendre una espelma i es posa a mirar la televisió.

De sobte, s'adona que s'ha oblidat de fer els deures i se'n va de seguida a buscar la calculadora perquè té una fitxa de matemàtiques una mica difícil. Abans de seure també busca la goma perquè sap que en algun moment es pot equivocar.

Finalment, amb els deures acabats, bufa l'espelma i se'n va a dormir.


LA CABRETA PETONERA

La Cabreta viu en una furgoneta càmper on té de tot: instruments, micròfon, bolígrafs i llibretes per fer reunions de preparació de les actuacions... També hi té una mica de roba i menjar per quan fa recorreguts molt llargs.

Un matí decideix que anirà a veure la seva família. És un trajecte de vuit hores i ha de conduir tota sola. Durant el viatge ha de fer diverses parades perquè se li fa molt pesat.

Una de les vegades que ja està cansada de conduir, s'atura al peu d'un arbre per descansar i per menjar una mica. Després es posa a caminar una estona per estirar les cames.

De cop, en una clariana del bosc, la Cabreta veu un marrà. Comencen a parlar i s'expliquen algunes coses de les seves vides. El marrà li confessa que s'ha perdut i que no sap com tornar a casa, i li diu:

—Sisplau, porta'm a casa.

La Cabreta li explica que ella va a veure la seva família i li proposa d'acompanyar-la. El marrà ho accepta. Així que pugen a la càmper, posen el pilot automàtic i comencen a fer-se petons.

Al cap de poca estona de viatge, de sobte, es para el motor i han de baixar. Per sort, es troben els follets cornamusaires i aquests els donen un cop de mà. Els follets, com que també tenen càmpers i saben arreglar els motors d'aquest tipus de vehicles, els ho solucionen de seguida.

La Cabreta els llança molts petons per donar-los les gràcies i després ella i el marrà segueixen el seu camí cap a casa de la família de la Cabreta.

En arribar a la destinació, celebren un gran casament i com que porten molts instruments dins la càmper organitzen una festa amb música i amb tot tipus de balls. Els dos protagonistes es fan molts petons a la boca!

Tots són molt feliços i la Cabreta està tan contenta que no para de repartir petons a tothom.

Construeixen una casa a prop de la família de la Cabreta, però, de tant en tant, van a visitar la família del marrà i també els fan molts petons.

Finalment, decideixen adoptar una gossa i li construeixen una caseta al seu jardí. Li posen el nom de Coco i té onze fills. També adopten un gat que es diu Meu-Meu.

La Cabreta i el marrà, juntament amb el gat i els gossos, continuen fent concerts i vivint algunes temporades a la caseta de fusta i d'altres temporades a la càmper.

Un dia, malauradament, una serp pica el gat Meu-Meu i l'han de dur al centre veterinari. Sort que allà tenen una xeringa que converteix el verí en un antídot i li embenen la pota amb la bena especial feta amb agulles de fer mitja.

Ara ja poden seguir fent concerts! 


Aquests dos contes han estat escrits pels nens i nenes que han participat al taller de contes de la Cabreta del Cornamusam 2024: Jan, Tura, Sabina, Cèlia, Ivó, Macià, Elna, Gil, Joel i Ada.